Revne i Tand

Er revner i tænder farlige?

En revne kaldes også for en infraktion. Det er almindelig kendt at der opstår små ubetydelige revner i emaljen som følge af slid og belastning. De revner er ufarlige og skal ikke behandles.

DentalFraktur

Revner, som går dybere ind i tanden, dvs. gennem både emaljen og ind i tandbenet, også kaldet dentinen, er mere alvorlige. Dybe revner kan også skyldes slitage gennem tiden og kan forvolde ubehagelige symptomer fra tanden for til sidst at ende med et træthedsbrud , dvs. at et stykke af tanden knækker af. Tænder med større fyldninger er betydelig mere udsat for at knække pga. revner end ubehandlede tænder eller tænder med små fyldninger. Revner opstår stort set altid fra kindtænderne. Det er sjældent at revner i for og hjørnetænder giver symptomer, da de oftest blot findes i emaljen.

En revne i en tand kan være drilsk for såvel patient som tandlæge. Patienten kan ikke altid vide fra hvilken tand smerten kommer. Det er måske endda ikke muligt at fornemme om smerten kommer fra overkæben eller underkæben. I det tilfælde må tandlægen finde frem til hvilken tand, som gør ondt. Til at stille diagnosen anvender tandlægen ofte en bidepind ( fragfinder ), som patienten skal bide på.

Selv for tandlægen kan det være lidt af en detektivopgave, idet en tand med en revne kan se sund og rask ud. Derfor hænder det, at tandlægen er nød til at sende patienten hjem med besked om at se tiden an et par dage eller mere, da symptombilledet kan ændre sig for senere at koncentrere sig til selve den tand, som gør ondt.

Når tandlægen skal lokalisere revnen, kan det blive nødvendigt at fjerne en fyldning. Tandlægen opdager revnen efter en gammel fyldning er boret ud, det er dog ikke altid muligt at vide hvor dyb revnen er. Den fyldning, som fjernes er ofte en ældre amalgam fyldning, men kan også være en fyldning af nyere dato lavet med plast. En revne kan være vandret, men også lodret og være særdeles dyb. Revnen kan være så dyb at roden ( hovednerven ) omfattes. Såfremt revnen går lodret ned gennem roden, er vi desværre nødt til at trække tanden ud.

 

Hvad er symptomerne på en revnet tand?

Symptomerne fra en dyb revne er tilbagevendende jag ved tygning eller ved temperatur påvirkning, især fra kulde. Tygning med en tand med revne forvolder belastning på tanden, hvorved revnen trækkes fra hinanden. Forklaring på smerten skyldes en forskydning at tand omkring revnen. I tandbenet ( dentinen), findes små væskefyldte kanaler med nervefølere, som har forbindelse med tandens hovednerve. Smerten skyldes derfor påvirkning som trækket ved tygning forvolder de væskefyldte kanaler, hvorved væskestrømning trykker på nervefølerne, som straks sender stimuli til tandens hovednerve.

 

Behandling af tandrevner

Flækket tand Flækket tand - Tandlægerne Hjelmensgade

Mindre revner dækkes over med en ny fyldning af plast, hvorved tanden limes sammen, og tanden beslibes let, så trykket på tanden er minimalt. I mange tilfælde kan det fjerne de ubehagelige symptomer. Det kan dog blive nødvendigt at lave en krone til tanden, hvorved hele tanden omsluttes af guld eller keramik/porcelæn og på den måde beskyttes for ikke at kunne knække yderligere.

I sjældnere tilfælde vedbliver smerterne fra tanden grundet en betændelses reaktion i nerven trods ny plastfyldning eller krone. Da bliver vi nød til at rodbehandle tanden.

Det er ikke muligt at give en sikker prognose for at tand med en revne. Vedbliver symptomerne også efter en rodbehandling, kan revnen desværre være nået ned i roden og tanden skal trækkes ud.

Oplever du symptomer som overfor beskrevet, bør du kontakte os for at vi kan hjælpe dig og forhåbentlig redde din tand. Vores klinik ligger i Aarhus, og vi hjælper rigtig mange patienter her. Vi har et særligt fokus på tandlægeskræk og er kendt for at hjælpe patienter, der lider af dette.

- Denne side indeholder billeder venligst udlåent af Tandlægeforeningen.


Print   Email