Tandproteser

Hvad er tandproteser?

Tandproteser er kunstige tænder, som man selv kan tage ud. Tidligere blev det omtalt som gebis.

helprotese1Med stigende tandsundhed bevares flere tænder i befolkningen. Derfor laves ikke nær så mange helproteser nu som tidligere. Men den aftagelige protetik vil eksistere i årene frem også.

Helprotesen er oftest lavet i akryl. Det lyserøde imiterede tandkød kan laves meget naturtro. På samme måde kan tændernes form og farve tilpasses det enkelte individ. En helprotese suger sig fast til gummen, da der dannes et vacuum. Den er tilpasset gummen med stor nøjagtighed. En helprotese kan også fastgøres med låse på tandrødder eller implantater.

delunitorDelprotesen kan være lavet i akryl med eller uden et metalstel. Delprotesen sidder fast på naturlige tænder vha. bøjler.

Man skal komme ca. 4-5 gange på klinikken til aftryk og forskellige registreringer, inden protesen er færdig. Det gælder både for hel- og delproteser.

En ny protese skal justeres. Det hænder at protesen gnaver på gummen. Det er derfor vigtigt at få den tilrettet hurtigt for at undgå ubehagelige tryksår.

Immidiatprotesen er en førstegangs helprotese, som indsættes umiddelbart efter tandudtrækninger. Det betyder at man ikke kommer til at gå uden tænder, når man for første gang skal have en helprotese.

Proteseunderlaget ændres ved opheling efter tandudtrækning. Man kan sige at gummen skrumper, hvorved protesen vil sidde løsere. Derfor er det nødvendigt med en underforing af helprotesen efter ca 6-12 måneder. En underforing betyder at protesen tilrettes med et fornyet lag akryl tilpasset gummens nye struktur. Ved en underforing skal man undvære sin protese fra morgen, og kan hente den sidst på eftermiddagen samme dag.

Vi samarbejder med en dygtig protese tekniker, som gør meget ud af æstetikken.

delprotesethHar man et ønske om at få guld på et hjørne af en protesetand, beder vi vores tekniker om at lave det.

Vedligehold af protesen er vigtigt. Den skal renses dagligt med en mild sæbe og børstes med en protesetandbørste evt. tilsat saltvand. Helprotesebærere anbefales at få lavet årligt eftersyn af mundhulen. Her undersøges slimhinden og protesen efterses. Delprotesebærere må komme flere gange årligt for at få naturlige tænder og tandkød undersøgt og eventuelt behandlet.

Tandproteser slides med tiden, og hvis de ikke rengøres kommer de til at se triste ud.

En dårligt retinerende tandprotese irriterer slimhinden og kan forårsage svamp. Slidte helproteser kan få folk til at se sammenbidte ud (for lav bidhøjde) og giver ofte gener fra mundvigen med konstant fugt og svamp til følge.

Tandlægerne Hjelmensgade hjælper dig gerne med nye protese(r). Vi laver både delproteser/unitors og helproteser på klinikken.


Print   Email