Tandblegning

Drømmesmilet starter hos tandlægen

Hvis du går og drømmer om et blændende smil som forside modeller fra eks. Vogue og lignende modeblade, så tag en tur forbi din tandlæge. Det er nemlig tandlægen, der ifølge EU-lovgivning bedst kan vurdere, om dine tænder kan tåle en blegning, og om blegemidlet vil have en positiv kosmetisk effekt på netop dine tænder. Med alderen får tænder mere patina. Det skyldes at farvestoffer fra kost og drikke trænger ind i emaljen og længere ind i tanden. Tobak, kaffe, te og rødvin indeholder farve, som kan medvirke til at tænder ændrer farve over tid.

 

Hvordan virker tandblegning?

Brintoverilte( H2O2) er et aktivt stof, som bl.a. bruges til at blege tøj, tænder og hår. På tænderne virker brintoverilte ved at trænge ind gennem tandens emalje og længere ind i tanden, hvor misfarvningen sidder. Her slår de frie iltradikaler de farvede molekyler i stykker, så misfarvningen bliver mindre synlig. Blegning med brintoverilte må kun foretages hos tandlæger, hvis koncentrationen af det aktive stof er større end 0,1 %. Det har EU vedtaget ved lov. Blegemidler med brintoverilte i lavere koncentrationer kan lovligt fås i håndkøb, men har ifølge Overtandlæge Ulla Pallesen fra Københavns Tandlægeskole, ingen synlig effekt på tænderne. Der er således ingen evidens for at håndkøbsmidler til blegning købt på nettet har nogen effekt overhovedet. Desværre har flere af disse produkter (som ikke indeholder H2O2)vist sig at anvende syre som konserveringsmiddel, hvilket kan give ætsninger på tænderne. Der er nem adgang til forskellige typer af hokus pokus blegemidler på nettet. Ligeledes findes et hav af firmaer, der tilbyder one-size skeer med færdige opløsninger, men for det første er de direkte ubehagelige, og for det andet kan de ikke anbefales, da bivirkningerne kan være uoverskuelige med irreversible skader på tænder og tandkød. Så lad nu vær med at købe billige let tilgængelige blegemidler over nettet, som worst case kan medføre skade.

 

Kan alle tænder bleges?

Hos Tandlægerne Hjelmensgade kan du være sikker på, at blegemidlerne overholder Sundhedsstyrelsens krav, og at blegningen udføres korrekt. En tandblegning hos Tandlægerne Hjelmensgade er en forudsigelig og sikker behandling. Vi tager udgangspunkt i dine forventninger til dit smil og vurdere om det er realistisk at netop dine tænder kan blive så lyse, som du går og drømmer om. Hvis årsagen til misfarvning skyldes indtrængning af organiske farvestoffer, kan man forvente en positiv effekt af en blegning. Den organiske misfarvning opstår efter tandens frembrud og skyldes livsstil ( rygning, mad og drikke ). Drejer misfarvningen sig derimod om inkorporerede farvestoffer fra tændernes mineraliseringsperiode, er effekten mindre. De uorganiske misfarvninger opstår under tandens dannelse og ses, når tanden bryder frem.

Misfarvning opstået under tanddannelsen kan ske pga. arvelige sygdomme, medicin eller et slag på en mælketand. Uorganiske misfarvninger ligger dybt i tanden og der skal derfor bleges over længere tid. Mens farveforandringer, der skyldes optiske ændringer forårsaget af slidt emalje eller sklerotiseret dentin, ikke kan bleges. Hvis en tand står lidt bagved en anden tand pga. trangstilling, opstår en skyggeeffekt. I det tilfælde vil en blegning alene ikke kunne give det ønskede resultat, men i kombination med eks. en let tandretning, kan opnås et smukt smil. 

Kroner, broer, fyldninger og facader bleges ikke. Det, skal der tages højde for inden behandlingen. Du må derfor regne med efterfølgende at skal have skiftet eks. en fyldning. Tal med din tandlæge eller tandplejer om en tandblegning kan være løsningen for dig.

En bivirkning ved tandblegningen er, at blegemidlet har en svag ætsende effekt på tændernes overflade. Det kan for nogle være et problem, hvis tænderne i forvejen har et reduceret lag tandemalje eks. Pga. slid eller ætsning. »Har man eksempelvis kastet meget op eller drukket meget cola, juice eller vin i løbet af sit liv, så emaljen er slidt ned, kan jeg som tandlæge ikke anbefale, at man går ind og ætser på den resterende emalje.” Dette er en udtalelse fra Overtandlæge Ulla Pallesen fra Tandlægeskolen Panum København. Den holdning kan vi på klinikken i Hjelmensgade fuld ud tilslutte os. Husk at tandblegning ikke er det samme som at farve hår. Hvor hår vokser ud igen, så regenererer emaljen ikke, når den først er slidt.

 

Hvor hvide kan tænderne blive?

Hvor hvide tænderne kan blive ved tandblegninger et almindeligt spørgsmål med et meget subjektivt svar. Visse tandblegningsmetoder hævder at kunne blege op til 8 trin på farveskalaen, men det er meget usandsynligt. Imidlertid vil bare 2-3 farvetrins forandringer give et signifikant forbedret udseende i alles smil. Der er ikke noget standard system at måle farven på, men den mest udbredte er VITA Skalaen som oftest bruges. Denne tandguide inddeler i 4 base farver :

  • A (rødlig brun)
  • B (rødlig gul)
  • C (grå)
  • D (rødlig grå)

I A farverne er der 5 forskellige nuancer af farve, mens B, C og D, hver har 4 niveauer. Ikke alle dine tænder har den samme naturlige farve. Som regel er hjørnetænderne noget mere gule, fortænderne typisk hvidere end kindtænderne, med en farveskala forskel på 1-2. Målet er at opnå pæne lyse friske naturlige tænder.

 

Indledende undersøgelse før tandblegning.

For at undgå og minimere bivirkning er en professionel undersøgelse af dine tænder meget vigtig.

blegeskinneInden en tandblegning laver vi derfor en indledende undersøgelse. Vi vurderer om der er indikation for en blegning. Her undersøger vi tandkødets sundhedstilstand, og om alle fyldninger er tætte, om der er tandbørsteskader, (usurer), tynd emalje som følge af slid eller ætsninger. De nævnte tilstande kan alle være årsag til, at vi i enkelte tilfælde er nød til at fraråde tandblegning. Netop derfor er det vigtigt, at tandblegning udføres professionelt og ikke hos en kosmetolog, som ikke er uddannet i at vurdere om mundhule og tænder kan tåle en blegning. I så tilfælde kan man risikere at blegning kan skade skrøbelige tænder. Dine tænders nuværende farve bestemmes og du vil få en vurdering af, hvor mange toner på farveskalaen, du kan forvente dine tænder kan lysnes. Jo lysere dine tænder er nu, desto færre toner på skalaen, kan de bleges. De fleste vil opnå en lysning på et til to trin på vores Vita farveskala.

 

Tandlægestyret hjemmeblegning

Derefter fremstiller vi en skinne ,som er skræddersyet til dine tænder. Skinnen skal du anvende sammen med den udleverede blegegel til din hjemmeblegning. Skinnen sørger for, at tandblegningsmidlet bliver på dine tænder under processen og sørger ligeledes for, at det ikke kommer ud på tandkødet og i resten af munden. Vores tandplejer eller tandlæge giver dig den nødvendige instruktion i anvendelse af blegemidlet, ligesom du vil få udleveret skriftlig anvisning i korrekt procedure, så du i ro og mag kan sidde hjemme og læse det. Du udfører herefter selv blegningen hjemme over en til to uger af ca. 2 times varighed. Fordelen ved en hjemmeblegning er at du på et senere tidspunkt kan genanvende samme skinnen til en ny blegning. Vi fraråder at man sover med sin blegeskinne.

 

Hvor lang tid forbliver tænderne hvide?

Tandblegning er ikke en permanent behandling. Resultatet af blegningen er bestemt af livsstil og vaner – herunder mundhygiejne. For de flestes vedkommende vil resultatet af en blegning holde 2-3 år. Dine tænder vil dog oftest forblive lysere, end de var før blegningen. Hvis du gemmer dine individuelt fremstillede skinner, kan du gentage blegningen på et senere tidspunkt. Desværre opløses der ganske lidt af tandens emalje, hver gang der bleges, og behandlingen må derfor ikke gentages for ofte.

 

Bivirkninger

Under blegningen vil de fleste opleve bivirkninger i form af følsomhed. Det er dog langt oftest forbigående. Sjældent sker det, at en smule af blegegelen kommer i kontakt med tandkødet og giver en lille ætsning, som vil hele løbet af få dage. 24 timer efter en tandblegning anbefales det, at man ikke indtager fødevarer, der kan misfarve. Her menes kaffe, the, cola, lakrids, rødvin, rødbede, gulerødder samt undlade rygning. da farverne fra de nævnte fødevarer vil trænge ind i emaljen og derved ødelægge blegeresultatet. Man har endnu ikke kunne påvise vedvarende bivirkninger ved tandblegning; men man ved, at der ved hjemmeblegning kan synkes lidt. Dette udgør en lille risiko for skader på svælg og mavesæk. Det anbefales derfor, at du udviser stor forsigtig med ikke at overfylde skinnen i forbindelse med blegningen.

 

Intern blegning af en rodbehandlet tand.

En tand kan blive misfarvet efter en rodbehandling. Det skyldes at farvestoffer fra blødning inde i tanden kan forårsage misfarvning. Ofte i en blålig, grålig eller brunlig nuance. Det kan være kosmetisk generende og mange mister lysten til at smile. I det tilfælde vil vi lysne tanden ved at blege den indefra. Det er en skånsom procedure, hvor vi fjerner lidt af den gamle rodbehandling i toppen. Herefter lægger vi et blegemiddel ind i hulrummet i tanden og lukker til med en midlertidig fyldning. Det kræver ofte flere besøg, men af kort varighed. Hvis tanden i øvrigt er intakt, er en intern blegning ofte den endelige behandling. Er tanden i forvejen forsynet med plast eller gammel facade/krone kan det være nødvendigt med en ny facade/krone efterfølgende. Den vil så kunne laves langt flottere end tidligere da grundfarven i tanden nu vil være mere naturlig. Din tandlæge kan fortælle om en intern blegning er det rette for dig.

 

Information fra Miljøstyrelsen og Sundhedsstyrelsenom de nye regler for tandblegeprodukter.

Fra november 2012 gælder nye regler om, hvor meget brintoverilte (hydrogenperoxid) et produkt, der markedsføres til blegning af tænder, må indeholde eller frigive. Ifølge de nye regler om kosmetiske produkter må der fortsat frit sælges tandblegeprodukter med op til 0,1% hydrogenperoxid, men hvis koncentrationen af hydrogenperoxid er over 0,1% må tandblegeprodukterne kun sælges til tandlæger og anvendes i forbindelse med tandblegning. Det er ikke tilladt at markedsføre tandblegeprodukter, der indeholder over 6 % hydrogenperoxid. Tandblegning må kun foregå hos tandlægen. Kun tandlæger må fra november 2012 blege tænder med produkter, der indeholder over 0,1 % hydrogenperoxid. De anvendte tandblegemidler må maksimalt indeholde eller frigive 6 % hydrogenperoxid. Det er således ikke lovligt, at tandplejere udfører tandblegninger, medmindre det sker under direkte opsyn af en tandlæge. Ligeledes er det ikke tilladt at få bleget tænder på en hudplejeklinik eller lignende, medmindre det er en tandlæge, der udfører tandblegningen, eller det sker under en tandlæges direkte opsyn. Personer, der ønsker en tandblegning, skal være over 18 år for kunne få bleget tænder.


Print   Email