Tanderosioner

Syreskader på tænderne

En tanderosion er en kemisk opløsning af tandemaljen. Hvis tænderne udsættes for syre fra mad og drikkevarer, opløses emaljen gradvist. Det er hyppigheden, hvormed tænderne udsættes for syre, der er afgørende for om man får syreskader på sine tænder.

Det er derfor uskadeligt at man en sjælden gang imellem drikker en sodavand. Et dagligt forbrug af sodavand og saftevand er ikke tilrådeligt.erosion3

Tandemaljen kan også opløses hvis den kommer i kontakt med syre fra mavesækken ved f.eks. opkast. Har man sure opstød eller kaster man op, er man særlig udsat. Lider man af bulimi vil tænderne ofte tage skade.

Hvilke mad- og drikkevarer giver erosioner:

Man har forhøjet risiko for syreskader, hvis man hyppigt indtager:

  • Sodavand (også light produkter)

  • Sure sportsdrikke eller frugtjuice.

  • Saftevand

  • Vin

  • Cider

  • Store mængder frugt

  • Syrlige vingummier.

For at undgå syreskader skal man begrænse sit indtag af sodavand, saft og juice. Man skal drikke det hurtigt og evt. med et sugerør, så det er i minimal kontakt med tænderne. Efter man har drukket noget surt, bør man skylle sin mund med vand, da det neutraliserer. Man skal ikke børste tænder umiddelbart efter man har drukket syrligt eller kastet op, idet det blot sliber yderligere emalje væk.

Hvordan opstår syreskader?

De ovenfor nævnte drikke og frugt har alle et højt indhold af syre. Man kan sjældent smage om et produkt har en højt syreindhold. Det kan sagtens have en sød smag, selvom indholdet af syre er højt. Syreindholdet måles ved hjælp af det, man kalder pH-værdi (surhedsgrad). Jo lave pH-værdien er, jo mere surt er det – og jo mere skader det.

Tiden man bruger til at konsumere disse drikke har også betydning. Sodavand og sportsdrikke på flaske med skruelåg, nydes af mange med små hyppige slurke. Herved kommer tænderne til at ligge i ”syrebad”, hvilket er skadeligt. Det er mindre skadeligt at drikke et glas hurtigt.

Hvordan ser syreskader ud?

Syreskader er vanskelige at se. De skal være ret alvorlige, før andre end tandlægen kan se dem.

Tandoverfladen kan blive helt mat, men den kan også være blank og spejlende. I mere alvorlige tilfælde kommer der udhulede områder på tyggefladerne eller på for- og bagsiden af tænderne.

Hvis emaljen er blevet meget tyndslidt f.eks på fortændernes skærekant, vil tænderne her blive grålige og gennemsigtige. Den tyndslidte emalje vil knække af i små stykker, og tænderne blive kortere en de oprindeligt var.

Behandling af tanderosion: 

Bliver syreskaderne opdaget tidligt, er det tilstrækkeligt at begrænse det, der har forvoldt skaden.

Er dine tænder blevet følsomme, kan de behandles med fluor, lakering eller plast.

Er der sket stor skade på tænderne, kan det være nødvendigt med en større behandling i form af kroner for at bygge tandsættet op igen.

 

- Denne side indeholde billeder venligst udlånt af Tandlægeforeningen.

 


Print   Email