Tandfyldninger

2689lightplatstic

Plastfyldninger:

Plast er det mest brugte materiale til at reparere tænder med. Plastens egenskab er så god i dag, at det anvendes til store cariesangreb i både for- og kindtænder. Plast limes og formes til tanden og hærdes med lys fra en speciel lampe. Limningsteknikken er sårbar overfor fugt. Det betyder, at det i tilfælde af meget spyt ikke lader sig gøre at bygge tanden op i plast , grundet spaltedannelse i kanten. Vi vil her foreslå en amalgamfyldning eller eventuelt en krone.

Plast skal håndteres korrekt i arbejdsfasen. For at opnå en perfekt fyldning funktionelt og kosmetisk , kræves tilstrækkelig tid til arbejdet. Grundet den komplicerede teknik og det øgede tidsforbrug, samt at plast er et dyrt materiale, er prisen på plast dyrere end en amalgamfyldning.

Amalgamfyldninger:

Caries7istorkindtand

Før behandling 

caries8Hulletlvetmedplast.

Efter behandling

Amalgam har været stærkt på retur i klinikken i de seneste år, efterhånden som plasten har udviklet sig til et holdbart fyldningsmateriale

Amalgam er en blanding af hårde metaller og kviksølv. Brugen af amalgam har den ulempe at der må fjernes mere tandfor at få fyldningen til at hænge fast. Det er stadig lovligt at anvende amalgam, men kun i de særlige tilfælde, hvor det ikke er muligt at fremstille en god og holdbar tandfyldning plast.

Begrænsningen i brugen af amalgam skyldes miljøhensyn.

Glasionomer:

Er tandfarvet som plast. Materialet bruges mest i mælketænder , da det ikke er så stærkt som plast. Hos voksne anvendes glasionomer primært til caries på rodflader og til caries langs tandkødsranden.

Porcelæn:

Er tandfarvet og bruges til større tanderstatninger. Hele tyggefladen kan overdækkes med porcelæn for at undgå at mere tand knækker. Efter tanden er ren for caries , tages et aftryk, som bruges til en model. Herefter støbes , hærdes eller slibes et indlæg til tanden.

det er en forholdsmæssig dyr behandling.

I klinikken vil vi naturligvis råde dig til at få det mest holdbare i den givne situation.

Men vi reparere altid din tand med et materiale , som du har accepteret. Prisen skal du også kende på forhånd. 


Print   Email