Caries – Huller i tænderne

kariusBaktus2Huller i tænderne er den mest kendte tandsygdom. Den kaldes også for caries.

Caries er en bakteriel sygdom, som karakteriseres ved nedbrydning af tandens overflade. Streptococcus Mutans er den mest syndige bakterie involveret.

Nedbrydningen af tandens væv sker, når bakterier gennem længere tid uforstyrret kan danne syre på tanden. Når en tand ikke børstes helt ren, ophobes bakterier (plak). Bakterierne danner syre i forbindelse med nedbrydning af kulhydrater i kosten.

Hvordan opstår huller i tænderne?

For at forstå hvordan et hul i en tand opstår, må man kende tandens opbygning:

 

1

Emaljen er det synlige ydre lag, som dækker hele tandkronen. Det er hårdt, stærkt mineraliseret, opbygget af hydroxylapatit krystaller.

Disse krystaller er arrangeret struktureret med bittesmå mellemrum fyldt med vand og organisk materiale. Emalje ser glasagtig ud.

 

Dentin er laget under emaljen og cement. Det er mindre hårdt og indeholder mere organisk Materiale.

 
3  

Tandroden er beklædt med cement med tilhæftet parodontalligament, der fæstner tanden til kæbeknoglen. Cement er mineraliseret, knoglelignenede væv.

Det første tegn på caries ses klinisk som en hvid, ru og kridtet tandoverflade. Emaljen er her endnu intakt, altså uden en egentlig kavitet. Den ru emalje har dog små porøsiteter (som en si), hvorved syren nu nemmere kan trænge ind i tanden.

Hvis tanden ikke holdes ren på nuværende tidspunkt, vil plakken (bakterierne) fortsætte med nedbrydning af tanden. Syren begynder nu at opløse dentinen, som nemmere destrueres på grund af det letopløselige kollagen. Den stærke emalje undermineres og knækker. Nu er der et egentligt hul i tanden.

På dette tidspunkt opsøger folk typisk tandlægen på grund af en knækket tand.

Caries7istorkindtandHyppig udtalelse på klinikken: ”Jeg forstår det ikke, jeg spiste bare noget blødt franskbrød, og pludselig knækkede min tand ”, forklarer patienten sin tandlæge. Tandlægen svarer, ” Du har et hul i din tand, hullet har ligget under emaljen og undermineret tanden. I den situation er det klassisk at tanden pludselig knækker, selv ved en mindre belastning. Nu laver jeg din tand med en plastfyldning.”

I denne situation har patienten haft et hul uden at vide det. Hullet kan være opstået i et mellemrum, idet patienten ikke har haft for vane at anvende tandtråd.

 

Hvad er symptomer på caries?

I den tidlige fase i udviklingen af caries oplever patienten intet ubehag. Det er kun tandlæge og tandplejer, som kan spotte cariesangrebet enten i munden og/eller på et røntgen

Klinisk ses tandoverfladen værende kridtet, eller en fissur er blevet mørk med et gråligt gennemskin i emaljen. Senere kan cariesprocessen blive mørk og tanden misfarvet . Der kan opstå ujævnhed i overfladen og dannelse af et regulært hul. Et hul er vanskeligt at opdage, når hullet udvikler sig imellem tænderne; altså i mellemrummene. Det er netop årsagen til at tandlægen regelmæssigt tager røntgen. Når der er en fysisk kavitet, vil de fleste patienter selv være bevidste om, at der er noget galt.

Hvis hullet ikke opdages, vil der med tiden forekomme kortvarige episoder med smerte, som udløses af varme, kulde og søde madvarer.

Ved en let begyndende betændelse i tanden, udløses smerte når tandlægen blæser kold luft eller vand mod tanden.

Tilstanden kan udvikle sig til regulær nervebetændelse. Det sker, når hullet er blevet så stort at bakterier og deres giftstoffer er nået langt ind i tanden. Smerten er voldsom, og det er ikke altid nemt at udpege fra hvilken tand problemet stammer fra. Ubehandlet kan der forekomme feber og betændelsen kan brede sig til vævet.

Behandling af caries/huller i tænderne?

Caries behandling er afhængig af hvilket stadie det befinder sig i. Det er selvfølgelig bedst at behandle tidligst muligt.

 

 

Initial caries                       

Hvor der blot er tale om et overfladisk angreb i den yderste emalje, behandles med fluor samt grundig mundhygiejne derhjemme.

Korrekt tandbørstning og brug af tandtråd er vigtigt for et vellykket resultat.

Tidlige stadier af caries kan nemlig” gå i sig selv” igen, hvis der holdes

Optimalt rent. Man siger at hullet remineraliserer. Fluor fremmer processen.

Dentin Caries  Hullet kan nu kun vanskeligt ”gå i sig selv”, og må laves med en fyldning.
Til nerven   Det er nødvendigt at rodbehandle tanden.

Gradvis ekscavering:

Denne behandling laves på forholdsvis dybe carieslæsioner, hvor tandlægen skønner at en total fjernelse af al caries, vil resultere i kontakt med nervevæv. Derfor fjernes så meget carieret tandvæv som muligt nær nerven. Bunden af kaviteten isoleres med en beskyttende bunddækning af calciumhydroxid. Formålet er, at bunddækningen skal stimulere til dannelse af mere dentin ind mod nerven. Man siger at nerven trækker sig tilbage. Til sidst afsluttes med en tandfyldning, som skal sidde i 6-8 måneder.

Efter minimum et halvt års tid, fjernes fyldningen. Herefter fjerner tandlægen den sidste rest af caries med sit bor. Forhåbentlig har nerven trukket sig så meget tilbage, at det er muligt at fjerne al caries uden at berøre nerven. Lykkes det, er tanden reddet fra en rodbehandling for nu.

Det er dog ikke til at vide om tanden på sigt kan undgå rodbehandling på den pågældende tand. Jo mere behandlet en tand er, desto større er risikoen for en senere rodbehandling.

Hvordan forebygges caries?

Det bedste råd er at være flittig med tandbørstning og tandtråd. Det er vigtigt at være fokuseret når der børstes , så man er sikker på at få tænderne børstet optimalt og huske sin tandtråd hver dag. Det er et must at anvende en tandpasta med indhold af fluor.

Det daglige sukkerforbrug skal reduceres til et minimum. Færre mellemmåltider og snacks.

Og sidst men ikke mindst gå til regelmæssig kontrol hos sin tandlæge. På vores tandklinik i Aarhus behandler vi ofte for caries, så kontakt os endelig, hvis du mangler en tandlæge, der kan se på dine tænder.

 

- Denne side indeholder billeder venligst udlånt af tandlægeforeningen 

Behandling af caries/huller i tænderne


Print   Email