Opbygning af tand

OpbygningNår en tand efter boring af et hul (caries) eller efter en udført rodbehandling er blevet så svag, at det er nødvendigt at lave en krone for at få en funktionel holdbar tand, kan det ske at der først skal laves en opbygning.

Hvis der er for lidt sund tand tilbage til at bære kronen, er vi nød til først at lave en opbygning i plast, som sammen med resttanden kan holde kronen. For at en krone kan sidde skal der være et bestemt areal til at fastholde/retinere den. Opbygningen erstatter på den måde manglende tandsubstans. Ved beslibning/præparation til en krone, bliver der samtidigt slebet i såvel tand som plastopbygning. Herved formes en stub i en ideel dimension, så kronen kan sidde stabilt og limes på.

Når der er for lidt tand til rådighed til at holde på en opbygning, er det nødvendigt at rodbehandle for at kunne placere en rodstift i tandroden. Rodstiftens formål er at forankre opbygningen til tanden. 

Vi laver oftest opbygningen direkte med plast og anvender en titanium- eller fiber stift. Tidligere var det mere udbredt at lave støbte opbygninger i guld. En støbt opbygning laves når der er meget lidt af den oprindelige tand tilbage.

Hvis man får lavet en krone første gang tandlægen foreslår det, er der en god chance for at undgå en opbygning. Jo længere tid man udskyder en krone, desto vanskeligere kan det blive at få den lavet. En opbygning er en forbehandling til en krone, som kan undgås hvis kronen laves inden tanden bliver for svækket. Endelig kan kronen laves billigere, hvis man ikke først skal have lavet en opbygning.

 

- Denne side indeholder billeder venligst udlånt af Tandlægeforeningen.


Print   Email