Isninger i tænderne

Isning i tænder er kendetegnende ved jag eller kortvarig smerte i forbindelse med kolde eller varme drikke, og eller syrlig mad. Et andet navn for ubehaget er følsomme tandhalse.

Hvorfor får man isninger i en tand?

Den klassiske årsag til isning skyldes, at tandkødet har trukket sig tilbage. En blotlagt rod er ikke beskyttet af tandemalje, hvorved tanden er mere påvirkelig overfor temperaturændringer.

Andre årsager til isning kan være:

1. Dårlig mundhygiejne; der er plak langs tandkødskantenbrush 18729 640

2. Tandbørstning udføres for hårdt og/eller med for hård eller gammel tandbørste.

3. Tanden er blevet sensitiv som følge af caries eller tandkødsbetændelse.

4. Sure opstød.

5. Hyppig opkastning ex. ved bulimi. Her ætses emaljen væk.

6. Større indtag af syrlig mad eller sukkerholdige drikkevarer.

7. En ny fyldning i tanden. Både amalgam og plast kan lede varme og kulde.

 

Hvorfor gør det ondt?

I dentinen (laget under emaljen) findes mikroskopiske væskefyldte kanaler, som forbinder tandnerven med det yderste lag dentin. Når dentinen er dækket af emalje er det sjældent man får isning i sine tænder, idet emaljen beskytter og ikke leder kulde og varme.

Er dentinen derimod blottet, vil temperatursvingninger omkring tanden, som når man f.eks. drikker noget koldt, påvirke væskeflowet i dentinkanalerne. Den påvirkning kommer til udtryk ved et kortvarigt skarpt jag. Væskestrømningen i dentinkanaler kan også opstå som følge af syrlig eller meget søde madvarer.

Hvis man ignorerer følsomheden og isningerne i tænderne, kan det føre til andre tandsygdomme. Det gælder især hvis smerten får dig til at børste tænderne dårligere. Så er tanden udsat for caries og tandkødsbetændelse.

Hvordan bliver jeg fri for ubehagelig isning:

Få en tid på klinikken. Så finder vi årsagen til isningen i netop dit tilfælde. Er der betydelig slid på tanden som følge af for hård tandbørstning, vil vi afdække den følsomme blottede dentin med en plastfyldning. Vi vil også råde og vejlede dig til en korrekt skånsom børsteteknik, så du fremover undgår at få flere følsomme tænder.

Når du køber tandbørste bør du lægge mærke til, om den er hård, medium eller blød. Hårde tandbørster kan ikke anbefales.

Diverse tandpastamærker har produkter specielt udviklet til følsomme tandhalse. Mange kan få glæde af at skifte til en tandpasta til sensitive tænder. Disse tandpastaer har mindre slibemiddel og ofte også et større indhold af fluor, hvilket er godt til sarte tandhalse.

Man kan også prøve at lægge lidt af disse tandpastaer direkte på det følsomme område om aftenen efter tandbørstning, så det kan virke natten over.

Endelig må man væbne sig med tålmodighed, idet en isning ikke altid forsvinder umiddelbar efter behandling eller nye tiltag. Med tiden vil symptomerne dog i langt de fleste tilfælde blive tålelige eller forsvinde helt.


Print   Email